CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, September 2, 2010

Kenangan Raya Zaman Kanak-Kanak

Bestnyer bila kenangkan zaman raya masa kecik2 dlu..

seronok je bila pi jalan2 beli baju raya mak n abah bawak.. dlu2 kn ada bj katun2 gambar gajah la rimau la arnab la yg boleh buka2 nampak lidah tu.. masa tu kira tu la yg paling cun sekali huahahaahah... Baju kurung lak sama seragam je 3 beradik perempuan macam kembar siam.. pi mane2 org dh cam ni anak Omar ngan Farida ni heheheheh~~ sangat cute!! (ceh perasan)

pi beli kasut mahu glemer je.. kaler oren..merah... mencarak dari jauh..hehehehe~~

haaa.. part ni paling kelasss.. beratur mengambil duit raya... :P mmg la seronok pastu yg x tahan tu siap buka depan tuan umah lagi.. pastu kuar la ayat power

" ala 50sen je???"

keh keh keh ketahui lah bahawa saya adalah sangat nakal semasa kecik dlu + mulut laser (dh tua ni pun nakal juga :P) tapi tak pernah la beratur 2 kali sbb nk duit raya lebih.. itu melanggar peraturan heheehe

Banyak juga perkara yg berlaku masa raya dlu mcm mak bsalin kan Ajlaa (my 3rd sis) kt umah pagi raya pertama.. awal2 pagi kami tido lagi dengar dh suara baby yg nyaring tu terus bangun terjah bilik mak!! rupanya baby dh kuar.. masa tu umur 4 tahun.. siap tgk lagi darah2 suma pastu Bidan tu kata

" adik2 dh dapat baby ni.. pi dok luar dlu yer makcik nak jahit mak jap.. "

Disebabkan mak pada petang berbuka tu minum cendol 2 jug, Ajla pun kuar ngan cendol hehehee dan sampai skrg dia hantu cendol.. pi mane2 nk cari cendol je budak sorg tu...

Main bunga api pun seronok.. main jimat2 je sbb nk main banyak kali heheehe aku ni penakut mercun.. masa tinggal kt pangsapuri tingkat 3 dlu, main kt depan umah je.. adik2 aku yg nakal ni main mercun baling kt bawah.. tetiba dengar jeritan makcik Mah yang dok bawah sekali

"Hei, sape main mercun ni??? aku nak masak pun terkejut2 tau!! "

Terus la kitorang blari masuk umah huahahaahah nakal..nakal...


Raya bila dah dewasa ni..

Banyak nk kena fikir.. beli baju raya kena rancang awal2 bajet tau.. dari awal tahun dh kumpul2 duit masuk sampul simpan untuk pakai raya.. kt opis siap ada main kutu lagi... baju pun dh xde dh pesyen mulut2 rimau ni suma.. pki bj kurung or kebaya or moden sket la..

kasut plak kena la cari yg ala2 selesa nk pakai.. kaler2 terang2 ni suma dh lupakan dh.. kena jd gadis sket skrg huhuhuhu~~

Duit raya ni pn bab yg kena rancang juga.. bg mak abah adik2 biar dorg seronok2 sket kn.. so moral of the sory kena menyimpan2 dari awal la supaya tak sengkek di akhir :)

bunga api sebenarnya dalam hati ni teringin juga nk main lagi tau (shhh jgn bgtau abg2 polis nnt sy kena tangkap) tapi memandangkan umur dh tua terpaksa la kuburkan hasrat tu.. kalo ada yg main nnt aku tumpang je la sekaki iye tak??? hehehehe


p/s: raya korg cmne plak???

11 comments:

~anna&anuar~ said...

hahahhahaha.... penah ade kasut kalr merah jugak dulu.. ade riben.. smpai sakit kaki pakai.. hahaha.. lawak2..

cik fiza said...

anna : trend la dlu2 kaler terang dr jauh dh nampak kn :) melecet pn rela asal chantek... skrg tya kt diri sendiri sambil gelak.. chantek ker????

gadisBunga said...

raya sekarang sederhana. sudah tua (sikit) lorr...tp tang kasut masa kecik2 tu mmg...merah. reben. high heels. hahaha!!! makngah sngt kan?

Zezebel said...

Nostalgia memang susah nak lupa kan?
Salam kenal dan selamat berpuasa.

cik fiza said...

Gadis Bunga Fidde: huahaha mmg mak ngah mak long dan seangkatan dgnnya.. tp masa tu sure rasa akulah plg cantik plg glemer di abad ini hehehe

zezebel : salam kenal my dear jemput2 masuk blog ni wat cm blog sendiri :)

nostalgia tu mmg manis ssh nk lupa dan akan igt sampai bila2..

Amni said...

saya tak kira.. dah tua bangka pon saya nak main lagi bunga api... ekekek... memang kena fikir banyak bila dah tua.. lagi2 la bial dah pegang duit sendiri.. aiyak!

hamzah ian said...

gua pernah dapat 20sen.. ahhahah

cik fiza said...

amni : amboi tak kira nk juga yer.. nnt kita main sama2 ek.. :)

hamzah : aiyaakkk lg sikit ker dapat heheheh :)

hamzah ian said...

hahha... skit2 baik tak payah bagi... hahahaha.. tp ok la sbb dpt jgk

w.a.n.n.o.r.f.a.d.z.l.i.n.a said...

Cik Fiza..sebenarnya org2 yg jual bunga api tu majoritinya da lesen/surat kebenaran dari polis tau. Saya pun baru tau. Tp ada jenis-jenis bunga api dan mercun tertentu je la yg boleh dijual n boleh dimain..

Makanya jomlah beli bunga api!! Tapi make sure peniaga tu ada lesen dari polis.


Lalalalaa.....

cik fiza said...

wan : wah fakta anda ni membuatkn sy semangat nk cari bunga api!!!
mcm best je ni...