CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, January 17, 2011

Pelaburan Emas??? Part 1

Assalamualaikum semua..
Tajuk ni agak menarik bagi aku yang baru je tahu ttg manfaat pelaburan emas ni...
lama dah dengar tapi tak tahu nk beli mcm mana..
bila dh tahu terus mulakan langkah pertama...

Ada beberapa jenis pelaburan emas yang aku tgk dalam website2 yang telah ku jumpa dari incik google.. tapi rasanya aku berminat ngan cara fizikal iaitu menyimpan emas itu.. tapi emas seketul cm syiling tu la.. pattern nye pn ada beberapa ikut harga dan jenis emas..

setakat ini ada 916 dan 999..
916 biasa org buat barang kemas sebab campuran mudah nk lentur2..
999 campuran sedikit dan harga nya mahal sikit dari emas 916..

yang menariknya, bentuk dinar ni mmg ikut speksifikasi ukuran pada zaman Rasulullah dulu..
utk 1 dinar beratnya 4.25gram.. saiznya ada dibagitahu tapi x igt huhuhu
utk 5 dinar beratnya 20gram (mmg berat)..
ada gak bentuk plate yg beratnya 20gram juga..

Lepas aku baca2, aku tertarik nk simpan emas ni utk masa hadapan..
mane tahu ada rezeki harganya naik dapatlah sikit keuntungan..
bolehlah nak bayar2 hutang dan PTPTN yg melambung2 itu...

utk entri pas ni akan share ttg kebaikan2 pelaburan emas..
saje kongsi dgn semua utk sama2 rasa manfaatnya..
yang ni bukan skim2, beli sendiri simpan sendiri jual/gadai sendiri...


p/s: bila la org nk belikan den emas hihihihi :)

8 comments:

Pn Syg kpd En. Beh said...

Waaa..Sgt tertarik..Share info okeh?

cik fiza said...

salwa: baik puan.. nnt akan sambung citer lagi ttg emas..

en_me said...

xper me pass.. uhuhu

NOOR FATIN said...

kalau ada duit, beli emas. gelang ke rantai ke, sbb bila kita xde duit, emas bernilai .boleh jual. kalau beli jam ke apa ke, susah nak terjual. huhu xlaku sgt mcm emas

MasZuber said...

emas memang berbaloi utk dilaburkan!

fikaryna said...

fiza..pelaburan nih mmg bagus..kak ryna pun ada minat nak join..tp tggu masa sesuai..

bila ada org nak kasi emas? bila hari bahagia leh mintak cik abg..huhu..

Ili said...

sye dah bukak acc emas thn lps.. boleh bkk dkt public bank atau maybank ;)

gadisBunga said...

nak bukak jugak!!