CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, February 10, 2011

Ciplakkkkkkk!!

Topik ni mmg dah lama..
Mana2 pn ada penciplakan berlaku..
Ada beberapa insiden gak yg terjadi disekeliling aku...

  1. Ciplak kerja orang lain pastu claim sendiri buat pastu dapat nama dan pujian dari bos..silap2 dpt naik pangkat... keji kn??
  2. Ciplak lagu org lain.. haa yg ni br je aku dgr lagu Rossa yg baru tu.. Ku menunggu.. lirik je lain.. melodi sama cm lagu Ella dan Shah.. sama sejibik tuuuu... pelik juga warga Indonesia ciplak2 lagu.. dorg kn hebat dalam penciptaan...
  3. Ciplak rekaan org lain pastu siap menang anugerah lak... org yg cipta ternganga tgk hasil rekaan dpt anugerah tp atas tangan org lain...
  4. Ciplak tapi tak ngaku... terang2 template nye sama seiras tp x ngaku lg... adoiiii...

Ape kes suma nk diciplak ni??

Mane daya usaha sendiri?

Tak baik... penat2 la org tu memikir nk buat sesuatu yg terbaik last2 kau main tiru je senang2.. bukan x boleh nk jadikan contoh tapi ada la caranya kn...

  1. Minta la izin dari tuan punya.. tanya baik2 nk jadikan contoh.. silap2 dia siap ajar lg.. mgkin kau akan dpt hasil yg lebih baik..
  2. Berikanlah kredit kepada tuan punya.. nampak la sikit penghargaan..
  3. Ambil sbg contoh, selebihnya ikhtiar sendiri... sbb kalo satu hari nnt org lain dpt tahu... mmg malu sedunia laaa... pengiktirafan yg bukan hak milik kita tak kekal lama... betul x??

So pokok pangkal diri sendiri.. jgn sampai termalu sendiri nanti...

nota kehidupan: apa diharap padi seberang, entahkan jadi entahkan tidak, apa diharap kasihnya orang, entahkan sudi entahkan tidak...

3 comments:

BonekadalamChermin said...

peh
entri blog pun ada org yg suke ciplak tau..tau2 glemer je.


huhu

gadisBunga said...

ciplak tu adalah jenayah!

laiin kali kalau nak amik idea orang, better credit ke tuan punye idea.

si para para said...

kadang kadang kebetulan sama..kadang kadang tak di sengaja..kadang kadang memang nak ciplak pun.hehehe